Részletek

Miről is szól ez az egész?

A Budapest-Csernobil futamot tapasztalt kalandtúra-szervező csapat hozta tető alá. Ők azok akik kétszer átszelték egy csuklós Ikarusszal a Szaharát, akik kitalálták és megszervezték a Kaukázus Ralit, az indiai Riksafutamot, valamint a Trans Sahara Run projektet. Ez a futam egy valódi egyéni kihívás. Bár valamennyi résztvevő együtt indul és együtt érkezik, a napi szakaszok útvonalai nincsenek leírva sehol, sem utikönyvben sem térképen.
Szabadon fedezheted fel a román kastélyok kőfalait, a Keleti Kárpátok magaslatait, a gagauziai régiót Moldáviában, a Dnyeszteren túli szakadár köztársaságot – keresztül az ukrán sztyeppéken egészen a XX. század legpusztítóbb balesetének helyszínéig. Felfedezheted Kelet-Európa titokzatos szellemiségét, megszervezheted a saját bulidat, tágíthatod a saját horizontodat.

Az utazás egy része könnyű lesz, más részei komoly kihívást jelenthetnek. Útközben hihetetlen kedves emberekkel találkozhatsz – de akár ennek az ellenkezőjével is egy értetlenkedő határőr személyében. Festői csúcsok és lélegzetelállító völgyek váltakoznak majd, jeges, csúszós havas mellékutak várnak. Érdekes lesz megfigyelni a szovjet tipusú építészet maradványait, a Csernobilban rád váró döbbenetre pedig nem lehet felkészülni. Ez egy igazi kaland, más mint amit a túrázásról eddig gondoltál. Legfontosabb az lesz hogy te és csapattársaid hogyan találjátok fel magatokat. Egyvalamit igérhetünk: egy-egy nap teljesítése után olyan történeteket fogsz mesélni illletve másoktól hallani amelyek felejthetetlenek maradnak örökre.

Mi a terv?

Annak ellenére hogy a Budapest-Csernobil asszisztencia nélküli futam, tudjuk hogy az ismeretlen nemcsak izgalmas de veszélyes is lehet. Ezért a napi szakaszokat előre felderített utakon jelöltük ki, valamint minden szükséges információt a rendelkezésedre bocsátunk. Megszervezzük a szállásokat, segítünk a költségek megtervezésében. A résztvevők egy minden szükséges információt tartalmazó itinert kapnak majd, hasznos és nélkülözheteten adatokkal, javaslatokkal a határátkelésekre illetve arra vonatkozóan hogy hol mit érdemes megnézni.

Meglátogatjuk Európa legnagyobb pincerendszerét, egy vodkaüzemet, a Kalasnyikov gyárat és Európa utolsó leprakórházát. Végül de nem utolsó sorban a Záróbuli előtt hivatalos látogatást teszünk Csernobilban és Pripjatyban, a halott városban. Természetesen mi csak keretet adunk, hogy ebbe a számodra mi fér bele az teljesen rád van bízva. Ha megvan benned a kaland és a felfedezés vágya, ha szívesen megnéznél “valami mást” – akkor a Budapest-Csernobil futam neked lett kitalálva.

Miért csináljuk?

Túl akarunk lépni a megszokott “vakáción”, otthon hagyni a mindennapi életünkkel együttjáró biztonságot, hogy azt csináljuk amit minden nagy felfedező tett: felfedezzünk. Tulajdonképpen mindegy is, hogy mit. Lehet ez egy számunkra új kultúra, egy másik ország konyhája, a természet vagy csak annak feltárása, miben különbözik egyik ország söre a másiktól. Új dolgokat megismerni, új emberekkel és kultúrákkal találkozni, naponta teljesen új és váratlan problémákkal, helyzetekkel szembesülni – ezek vezetnek minket hosszú heteken vagy hónapokon át ugyanazzal a tűzzel a szemünkben. Tudjuk, milyen felemelő és felszabadító lehet egy ilyen utazás. Ezt szeretnénk megosztani másokkal is. Ha ezen az oldalon keresgélsz, már biztosan érted, miről beszélünk… .